Urozmaicona dieta wpływa na sprawne funkcjonowanie całego organizmu oraz na nasze samopoczucie, dostarczając energii i zapewniając poczucie sytości. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się nasiona konopi, które okazują się bardzo cennym dodatkiem do jadłospisu. Tym, co je wyróżnia, jest niezwykle wysoka zawartość roślinnego białka, błonnika oraz witamin. Czy wiesz, że mają one więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż orzechy? Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj wszystkie zalety tego typu produktów.
Czym są nasiona konopi i dlaczego warto włączyć je do diety?
Wiele osób popełnia błąd, utożsamiając konopie siewne (Cannabis Sativa) z konopiami indyjskimi. Pierwsze z nich są w pełni bezpieczne i nie zawierają THC odpowiedzialnego za psychoaktywne działanie. Właściwości konopi siewnej są znane i doceniane od tysięcy lat, a same nasiona stanowią cenne źródło licznych składników odżywczych. Prawidłowo stosowane dostarczają białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik oraz liczne witaminy. Tego typu składniki są odpowiedzialne między innymi za:
- kwasy tłuszczowe — wspomagają pracę mózgu, serca oraz wpływają na sprawne funkcjonowanie całego organizmu,
- białko — nasiona konopi to jedne z niewielu roślin, które wyróżniają się tak wysoką zawartością roślinnego, hipoalergicznego białka. Dlatego to doskonałe uzupełnienie diety dla wegan, wegetarian lub osób zmagających się z różnymi alergiami,
- błonnik — wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, może wpływać na lepszą perystaltykę jelit i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej,
- witamina E — jest silnym antyoksydantem i ogranicza wydzielanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się.
Ze względu na swoje liczne właściwości oraz charakterystyczny smak nasiona konopii coraz częściej stają się elementem codziennej diety wielu osób. Decydując się na ich zakup, warto jednak zwrócić uwagę na to, by pochodziły one ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu zyskasz pewność, że są odpowiednio przechowywane i nie zawierają sztucznych konserwantów czy zbędnych składników. Ponadto w zależności od preferencji i potrzeb możesz zdecydować się na nasiona konopii łuskane lub niełuskane. Duży wybór wysokiej jakości produktów oferuje między innymi sklep Delikatesy Zdrowo.
Jak wykorzystać nasiona konopi w zwykłym jadłospisie?
Aby włączyć nasiona konopi do swojej diety, nie musisz przygotowywać skomplikowanych dań ani zmieniać swoich preferencji smakowych. Ze względu na formę, w jakiej występują, łatwo dodasz je do wielu potraw, wzbogacając ich aromat i zyskując dodatkowe wartości odżywcze. Warto między innymi wykorzystać je w takich daniach jak:
- śniadania — nasiona konopii dzięki swojemu delikatnemu orzechowemu aromatowi świetnie sprawdzą się jako dodatek do musli, jogurtów czy koktajli, urozmaicając ich smak oraz nadając większej chrupkości. Warto przy tym pamiętać o przestrzeganiu zalecanego dziennego spożycia,
- wypieki — tego typu składniki możesz dodać do samodzielnie wypiekanego pieczywa, babeczek, ciastek czy ciast. Wówczas będą stanowiły zdrowszą alternatywę dla bakalii czy orzechów,
- sałatki — nasiona konopi bardzo dobrze smakują w połączeniu ze świeżymi warzywami i grillowanym kurczakiem. Dodadzą sałatce orzechowego posmaku i chrupkości.
W zależności od swoich preferencji tego typu nasiona możesz również uprażyć na suchej patelni i dodać je do ulubionych sosów, makaronów albo mięs. Niektórzy decydują się również na ich zmielenie, dzięki czemu zyskują pyszną i zdrową przyprawę. Dlatego, jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę i poznać nowe smaki, takie produkty są godną uwagi propozycją.
—
Artykuł sponsorowany
oo ciekawe