Rękawy cukiernicze to jedne z podstawowych akcesoriów wykorzystywanych przy ozdabianiu tortów i ciast m.in. wyśmienitymi kremami. Wykorzystanie takich woreczków foliowych wykonanych z grubego plastiku jest proste, ale wiąże się z koniecznością przestrzegania kilku zasad. Z podstawami obsługi rękawów cukierniczych zapoznasz się właśnie w naszym małym poradniku, w którym zdradzimy również, gdzie kupić wysokiej klasy akcesoria do dekorowania kremem – pamiętaj, że prócz rękawa cukierniczego przy zdobieniu tortu potrzebne będą specjalne metalowe tylki!
Worki cukiernicze – jak wybrać dobry rękaw cukierniczy?
Rękawy cukiernicze tworzone są z wysokiej klasy plastiku o dużej wytrzymałości, która sprawia, że woreczek wytrzymuje uszkodzenia mechaniczne. Szczególnie polecamy doskonałej jakości rękawy cukierniczego marki Fun Cakes oraz te od producenta Decora. Mowa zarówno o produktach jednorazowego, jak i wielorazowego wykorzystania (tj. rękawy cukiernicze jednorazowe i rękawy cukiernicze wielorazowe ultra flex). Znajdziesz je w ofercie sklepu internetowego z akcesoriami cukierniczymi TortyTorty.pl, który oferuje sprzedaż woreczków na sztuki oraz w opakowaniach m.in. 10 i 24 szt.
Jeśli chodzi o rozmiary rękawów cukierniczych warto podążać za kilka ważnymi radami doświadczonych cukierników:
- Duże woreczki cukiernicze o długości 40 czy 50 cm wykorzystaj do wypełniania ciast lub pączków nadzieniem, czy do rozprowadzania dużej ilości kremu na torcie. Można z użyciem takich rękawów cukierniczych szybki przygotować wykończenie ciasta, ale należy pamiętać, by wypełniać worek maksymalnie do połowy.
- Średniej wielkości worki (35 i 30 cm) sprawdzają się przy tworzeniu ozdób na tortach, ciastach i babeczkach. Wraz z zastosowaniem odpowiedniej tylki, zapewnisz sobie swobodną, łatwą i komfortową pracę o niepowtarzalnych efektach. Nie bój się przy tym eksperymentowania!
- Malutkie rękawy cukiernicze warto stosować przy aranżowaniu drobnych dekoracji na tortach i ciasteczkach. Worek o długości 20-25 cm ułatwi pracę z małą ilością kremu czy lukru. Wprawiony cukiernik do wszystkich wymienionych zadań z łatwością jednak wykorzysta nawet duże rękawy cukiernicze – można docinać zarówno ich końcówki, jak i skracać ich tylną część.
Rękaw cukierniczy do pracy z końcówkami dekoratorskimi (tylkami)
Do rękawa cukierniczego koniecznie dobierz końcówkę dekoratorską, czyli nierdzewną tylkę. Mają one różne rozmiary oraz wzory: tylki okrągłe, tylki otwarta gwiazda, tylki zamknięta gwiazda, tylki sferyczne, tylki kwiaty, tylki medaliony, tylki plecionki, tylki falbany itd. Przydatne do tworzenia kremowych dekoracji na torty są także adaptery do końcówek dekoratorskich, szpikulce, szablony oraz szpatułki do ciast – również i je znajdziesz w bogatej ofercie TortyTorty.pl.
Jeśli jesteś gotowa już do pracy w swojej domowej lub profesjonalnej pracowni cukierniczej, czas na połączenie tylki z rękawem cukierniczym. Jest to bardzo proste zadanie, jeśli będziesz podążać za naszymi wskazówkami:
- Pierwszy krok wymaga włożenia wybranej przez siebie tylki do rękawa cukierniczego. Wsuń końcówkę dekoratorską do woreczka, jak najdalej się da. Następnie zaznacz na rękawie miejsce – zachowaj odstęp pięciu milimetrów.
- Drugi krok jest prosty: wysuń tylkę i odetnij końcówkę rękawa w miejscu zaznaczenia.
- Krok trzeci. Wsuń tylkę na miejsce i rozpocznij pracę z kremami czy też z lukrem królewskim! Udanej zabawy.
Warto wiedzieć! Stosując adaptery do tylek, znacznie ułatwisz sobie pracę z rękawami cukierniczymi. Adaptery pozwalają na przyspieszenie pracy w kuchni oraz jej urozmaicenie: jeden kolor kremu, jedna torebka, jeden adapter – mnóstwo tylek!
—
Artykuł sponsorowany