Najlepsze przepisy na dania wegańskie

Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością. Polega ona na wprowadzeniu do jadłospisu wyłącznie produktów roślinnych. W tym artykule przedstawimy kilka prostych przepisów na pyszne dania wegańskie.

Zalety kuchni wegańskiej

Weganizm to filozofia, która stawia na pierwszym miejscu życie i prawa zwierząt. Hodowla zwierząt do celów przemysłowych często wiąże się z okrucieństwem i cierpieniem, a dieta wegańska sprzeciwia się takiemu traktowaniu. Warto mieć na uwadze, że dieta oparta na produktach roślinnych może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Gdy jest odpowiednio zbilansowana, może zawierać wszystkie składniki odżywcze. Zawiera wiele warzyw, owoców, orzechów, nasion i pełnoziarnistych produktów zbożowych, co przyczynia się do utrzymania zdrowego serca, chroni przed chorobami nowotworowymi i cukrzycą, a także poprawia trawienie. Kuchnia wegańska, dzięki różnorodności roślinnych produktów spożywczych, oferuje szeroki wybór smaków. Eksperymentując ze składnikami i przyprawami możemy stworzyć wiele smacznych wegańskich potraw.

Wegańskie naleśniki z jagodami i bananem

Lubisz słodkości? W takim razie koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na wegańskie naleśniki z jagodami i bananem. To świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie lub deser.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
  • 1 łyżkeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 banan, pokrojony w plastry
  • garść jagód

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
  2. Dodaj mleko i syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wylej na nią porcję ciasta, smaż naleśnika na złoty kolor z obu stron.
  4. Przełóż na talerz, udekoruj plastrami bananów i jagód.
  5. Powtarzaj aż do momentu wyczerpania ciasta.
  6. Podawaj z dodatkiem syropu klonowego lub innego syropu roślinnego.

Klopsiki z soczewicy

Szukasz pomysłu na wegański obiad? Poniżej przedstawimy przepis na pyszne klopsiki z soczewicy, który jest w pełni wegański i idealny dla osób poszukujących alternatywy dla dań mięsnych.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy i studzimy.
  2. W dużej misce umieszczamy ugotowaną soczewicę, czosnek, oregano, paprykę, sól, kumin, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki, aby farsz dobrze się schłodził i był łatwiejszy do formowania.
  4. Po schłodzeniu formujemy z farszu kulki o średnicy około 3 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Blachę z klopsikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25-30 minut, aż klopsiki się zarumienią i będę chrupiące na zewnątrz.

Podajemy z dodatkami i dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, warzywa czy sos pomidorowy. Smacznego!

Sałatka z quinoą i warzywami

Masz ochotę na pyszną, wegańską przekąskę? A może szukasz pomysłu na smaczną kolację? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na wegańską sałatkę z komosą i warzywami:

Składniki:

  • 1 szklanka quinoi
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • garść szpinaku
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwek z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Quinoę dokładnie opłucz i gotuj w wodzie na małym ogniu przez około 15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w plastry, a paprykę, cukinię i bakłażana na większe kawałki. Smaż warzywa na oliwie z oliwek przez około 10 minut, aż zmiękną.
  3. Wymieszaj quinoę z warzywami i sokiem z cytryny. Dodaj szpinak, rukolę i orzechy włoskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

 

Autor: Kamila Kaźmierczak

Rekomendowane artykuły

0 komentarzy

  1. najlepszy to jest humus <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *