Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, które cieszy się również dużą popularnością w Polsce. Ta aromatyczna i sycąca potrawa z zielonej fasolki i wędzonego boczku to doskonały pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Fasolka po bretońsku to nie tylko smaczny, ale także zdrowy i pożywny posiłek, który z pewnością zadowoli nawet największych smakoszy. W tym artykule przedstawimy przepis na fasolkę po bretońsku.

Składniki

  • 500 g zielonej fasolki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyść, obierz końcówki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smaż razem na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
  3. Na patelnię dodaj 2 łyżki masła i 1 łyżeczkę mąki, wymieszaj i zacznij wlewać 1 szklankę wody, mieszając na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  4. Dodaj ugotowaną fasolkę do sosu i wymieszaj.
  5. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje na ciepło, podana z pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego!

 

Autor: Kamila Kaźmierczak

Rekomendowane artykuły

0 komentarzy

  1. mmm pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *