Przepis na smażone udko z kurczaka

Smażone udka z kurczaka to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych na całym świecie. Są łatwe do przygotowania, smaczne i idealnie nadają się na obiad lub kolację. Oto przepis na smażone udko z kurczaka, który zachwyci twoje podniebienie.

Składniki

  • 4 uda z kurczaka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Oczyść uda z kurczaka z nadmiaru tłuszczu, kości i skóry, pozostawiając tylko mięso na kości. Oprósz kurczaka solą i pieprzem.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz, paprykę, kurkumę, czosnek i cebulę w proszku. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. W osobnej misce roztrzep jajko z mlekiem.
  4. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  5. Teraz zanurz każde udka w mieszaninie jajka i mleka, a następnie obtacz w suchej mieszance mąki i przypraw. Upewnij się, że każde udka są równomiernie pokryte.
  6. Umieść uda z kurczaka w rondlu lub patelni, smaż na złoty kolor po każdej stronie. Na początku smaż przez 5-7 minut z jednej strony, a następnie obróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 5-7 minut, aż udka nabiorą pięknej, złocistej barwy i będą dobrze wypieczone.
  7. Gdy udka są gotowe, wyjmij je z rondla lub patelni i połóż na talerzu wyłożonym papierem kuchennym, aby wchłonęły nadmiar oleju.
  8. Podaj smażone uda z kurczaka na gorąco, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatka lub warzywa.

Smacznego!

 

Autor: Kamila Kaźmierczak

Rekomendowane artykuły

0 komentarzy

  1. Najlepsze jest z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *